Ga je een huis of appartement kopen? Dan is het je wellicht al opgevallen dat iedereen plots ervaringsexpert is: de goede raad vliegt je om de oren. Maar klopt het wel wat nonkel Ludo of Irène van de bakker zeggen? Is hun goedbedoeld advies niet achterhaald, of erger: fake news? Wij geven je alvast 7 tips die er staan als euh … een huis.

1. Een huis kopen? Je vraagt best op voorhand rapporten op
Weet dat je aan de eigenaar voor het ondertekenen van de akte de verslagen mag opvragen over het pand dat jouw hart sneller doet slaan. In principe moet de verkoper je het energieprestatiecertificaat (EPC), het keuringsattest van de elektriciteit en eventuele andere bouwkundige verslagen van het huis kunnen voorleggen (tenzij ze nog in aanvraag zijn). De inhoud ervan kan een impact hebben op de verkoopprijs of op de geschatte renovatiekosten.

2. Je aannemer gaat failliet. En nu?
Hopelijk overkomt het je niet. Maar toch is het goed om te weten dat je huidige contract geldig blijft zolang het niet officieel ontbonden werd. Ga niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe aannemer, maar contacteer zeker de curator: hij bekijkt de staat van de werken en weet welke voorschotten je betaald hebt. Ook je architect kan helpen. Hij bepaalt op basis van de uitgevoerde werken welke financiële waarde daartegenover staat. Als dat gebeurd is, zijn er een aantal opties: het contract wordt beëindigd of ontbonden, een andere aannemer neemt je project over, en er wordt bekeken of je recht hebt op een schadevergoeding. De curator beslist.

3. Je huis heeft verborgen gebreken of een vochtprobleem
Een van de meest voorkomende verborgen gebreken is vocht. Zeker bij woningen gebouwd vóór 1950 is het verstandig om daar alert voor te zijn. Opstijgend vocht herken je aan schade onderaan, vooral aan de (binnen)muren. Sommige verkopers proberen dit te camoufleren met een laagje verf of een nieuwe laag pleister. Twijfel je? Win dan vóór de ondertekening van de akte advies in van een expert.

4. Je hebt misschien recht op verminderde registratierechten
Is dit je eerste gezinswoning? Dan krijg je in Vlaanderen € 2.800 korting (€ 960 bij 1%) op de registratierechten als de aankoopprijs minder bedraagt dan € 220.000 óf maximaal € 240.000 als je koopt in de Vlaamse rand of in een van de kernsteden.

Ook in Wallonië en Brussel profiteer je in dat geval van een belastingaftrek. Je betaalt geen registratierechten op de eerste € 175.000 in Brussel en op de eerste € 20.000 in Wallonië. Dat betekent een potentiële besparing van € 21.875 in Brussel en van € 2.500 in Wallonië.

Meer weten? We maken graag een nauwkeurige berekening op basis van jouw situatie. Maak je afspraak.

5. Je kan een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen nemen
Nog iets waar je liever niet aan denkt, maar wat je achteraf een hoop ellende kan besparen. Wat als je door ziekte, ontslag of een andere tegenslag je hypothecaire lening niet meer kan betalen? Dan is je Verzekering Gewaarborgd Wonen een hele opluchting. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je je in Vlaanderen 10 jaar (in Wallonië 8 jaar) kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies. Als je onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt, helpt de overheid je tijdelijk bij het aflossen van je lening. Je vindt alle voorwaarden op vlaanderen.be en op wallonie.be.

6. Je hebt wellicht recht op premies
Je weet het intussen: een huis is duurder dan de aankoopprijs. Maar heb je al gecheckt op welke (energie)premies je eventueel recht hebt? Zowel Fluvius als de federale en lokale overheden geven bonussen voor renovatie, isolatie en duurzame energie. Dat doen ze niet automatisch, je moet er wél zelf om vragen. Kijk voor de recente mogelijkheden op premiezoeker.be (Vlaanderen), op woneninbrussel.be (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en op energie.wallonie.be (Wallonië).

7. Je mag gerust een bod doen tot 15% onder de vraagprijs
Als je alle info over de woning in handen hebt, sta je in een sterke onderhandelingspositie. Zijn de energieprestaties niet futureproof? Moet je de woning isoleren of renoveren? Dan heb je zeker recht om met de verkoper stevig te onderhandelen over de vraagprijs. Don’t be shy. 10 tot zelfs 15% minder bieden, is heel normaal én het geeft jou de extra budgetruimte die je ongetwijfeld goed kan gebruiken. Meer tips over slim bieden? Lees hier verder.

Liever advies van een echte expert dan van nonkel Ludo of Irène van de bakker?

Kom gerust langs voor advies over de mogelijkheden voor je lening of hypothecair krediet.